Pilates-přítel našich zad

Pracujete dlouho vsedě, a když konečně máte „padla“, nemůžete se odlepit od židle, jak moc vás bolí celé tělo? Přemýšlela jste někdy o tom, jak velký vliv má sedavé zaměstnání, (dlouhé cesty autem, letadlem, vzducholodí nebo raketou…. ) na vaše tělo a především záda?

Během pracovního dne, zavaleny úkoly, si mnohdy ani neuvědomíme, že dvě hodiny hledíme na monitor počítače, který je lehce pootočený do strany. Večer se pak divíme, z čeho že nás tak strašně může bolet hlava?! Tisíce drobných pohybových stereotypů během dne může způsobit vážné problémy s páteří a klouby. Jak často například sedíte s nohou přes nohu? A není to náhodou stále ta samá noha, kterou si přehazujete přes druhou? Nenosíte kabelku většinou v pravé/levé ruce?

Říkáte si – Každá rada dobrá. My vám dáme jednu – ovšem tu zásadní (a zdarma :-) ). Chcete-li zabránit bolestem zad v práci, všímejte si, v jaké pozici pracujete a jak je přizpůsobeno pracovní prostředí vašemu pracovnímu nasazení. A hlavně – kompenzujte sedavé zaměstnání či dlouhé cesty autem vhodným cvičením. Nemusíte denně vypotit pět litrů v posilovně, jste-li aktivními odpůrci sportu :-).

Pokud vyrazíte na lekci pilates, naučíte se triky, jak rychle ulevit zádům, ramenům, krční páteři… Proč lekce cvičení pilates? Existuje několik základních předpokladů pro zdravá záda, které najdete na každém webu – kvalitní židle, monitor počítače v úrovni očí a přesně proti vám, sedět s opřenými chodidly o zem, sedět rovně…ale dokážeme toto všechno během pracovního vypětí kontrolovat?

Musíme se maximálně snažit a minimalizovat možné škody špatným sezením a špatnými pohybovými návyky, ale k tomu potřebujeme někoho, kdo nás trochu povede. Proto doporučuji pilates vedené kvalitním lektorem, který vás dokáže motivovat a usměrnit tak, že i v práci budete s chutí sedět s rovnými zády. Díky pilates pochopíte, jak vedou chybné hybné návyky k bolavým zádům, zjistíte, že tělo je dokonale logické a že každá akce nutně vyvolá reakci, díky pilates také poznáte, jaké to je cítit se uvolněně, a hlavně: nic z toho nebudete dělat, protože musíte, nebo proto, že je to nutné, ale protože vás to jednoduše bude bavit :-) . Vyzkoušejte a uvidíte, že najdete v pilates nejlepšího přítele vašich zad!