Inkontinence

Je problém, se kterým se denně potýká nejen každá druhá žena, ale stále častěji se s ní setkáváme i u mužů, kde je spojena především s problémy prostaty.

Podle příčiny vzniku rozlišujeme inkontinenci stresovou, urgentní, funkční atd. Nejčastěji se však setkáváme s inkontinencí stresovou, kde k úniku moči může vést pouhý poskok, kýchnutí či smích.

Za vším stojí pánevní dno

Hlavním viníkem stresové inkontinence je ochablé pánevní dno. Jak už sám název napovídá, nachází se na dně pánve a jedná se o několik vrstev svalů natažených mezi kostmi sedacími (kůstky, které cítíme pod půlkami) a mezi kostí stydkou a kostrčí (ocáskem). S troškou fantazie bychom si mohli pánevní dno představit jako trampolínku. Stejně jako trampolínka, tak i pánevní dno se může pohybovat směrem nahoru či dolů. Při jeho zpevnění nebo kontrakci, se svaly stáhnou a pánevní dno se pohne směrem nahoru. A naopak, při ochabnutí či povolení pánevního dna, se nám pánevní dno jako trampolínka prověsí.

Hlavním úkolem naší trampolínky (pánevního dna) je ochrana a podpora orgánů uložených v oblasti pánve. Bohužel fyzické změny, které jsou výsledkem těhotenství, porodu, menopauzy, ale i těžká fyzická práce či obezita mohou vést k ochabnutí nebo poškození pánevního dna a ke vzniku stresové inkontinence. A pak už stačí pouhé zakašlaní, kýchnutí či záchvat smíchu a nepříjemná situace je na světě.

Neklesejme na mysli!

Dnešní doba je všemocná a také na inkontinenci existuje lék. Kromě medikamentů se nabízí i celá řada cvičebních metod, které posilují pánevní dno a pomáhají nám projevy inkontinence snížit, anebo jí předcházet.

Jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších metod je právě PILATES, která s pánevním dnem pracuje neustále v průběhu cvičení. Učí nás, jak správně pánevní dno aktivovat a používat nejen během cvičení, ale i v každodenním životě a shonu.