Menstruace je normální!

Také patříte do skupiny žen, které si každý měsíc stěžují, že je „to“ tu? Také jste se nechala maskulinním názorem zatlačit do situace, kdy svou menstruaci považujete za něco špatného, případně tabuizovaného?

Menstruace a menstruovat je normální! Je to známka toho, že je Vaše tělo v pořádku, že probíhají všechny fáze cyklu, že prostě správně fungujete.

V dávných dobách byla menstruace považována za něco posvátného, menstruační krev se často shromažďovala a používala k léčebným úkonům. Jistě se teď ošíváte a je Vám tato představa nepříjemná…tak tak daleko jsme se dostaly v naší společnosti :-).

Je nám nepříjemné hovořit o menstruaci, o menstruačním cyklu, o krvácení. Doby, kdy jsme mohly svou krví ohrozit pravěkou tlupu, jsou ale pryč! Proč tedy přistupujeme k periodě tak negativně? Bohužel jsme se dostaly my, ženy do pozice, kdy na svou menstruaci nadáváme, a to z důvodu bolestivosti, PMS a souvisejícím nepohodlí. Nedávno jsem vyslechla názor, že menstruace je v současné době již „civilizační choroba“. Je to skutečně tak? Opravdu je přirozenější nemenstruovat?

Názory odborníků se na toto téma velmi liší. Gynekologové se též rozcházejí v pohledu na tuto čistě ženskou záležitost. Ano, pravděpodobně nám neublíží brát antikoncepci tři měsíce v kuse a menstruovat pouze jedenkrát za čtvrt roku… biologicky to skutečně nemusí být problém. Avšak menstruace a zvláště menstruační křeče mají svůj význam i pro naše pánevní dno.

Během stahů a vylučování folikulu dochází k prokrvení a aktivaci ženských reprodukčních a pohlavních orgánů. Pokud cvičíte pilates, jistě toto téma znáte, umíte aktivovat pánevní dno, menstruace se Vám zpravidelnila a pravděpodobně menstruujete intenzivněji, ale kratší dobu. Toto jsou nesporné efekty aktivace pánevního dna na lekcích pilates.

Pokud se naučíte pracovat s pánevním dnem, nemusí pro Vás být menstruace děsivým zážitkem v podobě silných křečí, bolesti hlavy, PMS a dalších potíží. Stane se pro Vás pravděpodobně ne oblíbenou, nicméně normální záležitostí, na kterou nebudete muset nadávat.